Messehagler

Skibet Kirkes 5 messehagler

designet og fremstillet til Skibet Kirke

i perioden 2012 til 2017 af

Messehagel-gruppen som bestod af:

Birthe Linnebjerg,

Birte Nielsen,

Grete Kroll Kristensen,

Hanne Koldsø,

Jette Cordius,

Lili Juhl,

Lilly Fasting,

Marna Lehrmann,

Vibeke Strunge,

I sommeren 2012 henvendte flere interesserede kvinder sig til Skibet Kirke efter at have læst en annonce om, at kirken manglede nye messehagler.

Flere så det som en spændende udfordring, og projektet begyndte at spire.

Det første år gik med research:

Vi besøgte flere kirker for at se på deres messehagler, og vi var i København hos "Selskabet for Kirkelig Kunst" for at hente ideer og erfaringer. Ligeledes fik vi stor hjælp og gode ideer hos "Historicum" mht. sy-teknikker.

Mange motiver er blevet tegnet og vurderet, - mange prøver er blevet syet og kasseret og materialevalget er blevet nøje drøftet.

Da stoffet skulle vælges, blev der kigget på kirkens kalkmalerier over prædikestolen, og det mønster som findes der, ligger til grund for det mønster, som vi har fået vævet stoffet i.

I samarbejde med "Georg Jensen Damask" i Kolding fik vi designet og vævet en rulle stof i 100% merceriseret bomuld. Alene denne proces tog ca. et halvt år.

Efterfølgende er det smukke stykke stof blevet farvet i nogle farver, der matcher til kirkens kalkmalerier, samtidig med at de passer til kirkeårets liturgiske farver i rød, hvid, grøn og blå/lilla.

Farverne blev trykt på stoffet hos DP-Textile.

Da vi i februar 2014 havde fået de færdig farvede stoffer retur, var vi klar til at starte selve sy-projektet.

Gruppen var da, i samråd med sognepræst Ulrik Overgaard, blevet enige om mønsteret og designet på de fire messehaglers udsmykning, og de tekniske detaljer var skrevet ned.

Der blev fremstillet store sy-rammer hos Vejle Tekniske Skole og fra oktober 2014 mødtes gruppen hver mandag for at sy på messehaglerne.

Der blev broderet korssting, syet nedlagt syning, på-syet lidser, lavet duer i patch-work og kreativiteten var stor hele vejen rundt. Det, som vi ikke selv kunne klare rent sy-teknisk, fik vi hjælp af hos "Sjølander Embroidery", Svendborg. Thomas Sjølander  er en verdenskendt producent i kostymer til teaterforestillinger og store Disneyfilm.

I efteråret 2016 var vores gamle kirke stadig lukket og under restaurering, og vi begyndte så småt at kunne se de fire messehagler tage form.

Der var stadig nogle meter stof tilbage og vi besluttede at sy den sorte messehagel, så vi kunne aflevere et komplet sæt til kirken. 

Hele projektet har været en lærerig og utrolig spændende opgave for os.

Og den 4. marts 2017 kunne vi med stolthed præsentere Skibet Kirkes 5 nye messehagler.